2011. november 11., péntek

Mennyit érek?      Nagyon sokan felteszik ezt a kérdést. Mennyit érek? Nagyon nehéz kérdés, de nagyon fontos, hogy ezzel tisztában legyünk. Nézzünk végig egy pár nézőpontot.
       Mennyit érünk pénzben kifejezve? A bennünk levő, oxigén, nitrogén, magnézium ,vas és az összes bennünk levő anyag összességében körülbelül 900 Ft-ot ér. Ezzel szemben ha élve és működve lehetne az emberi testet eladni akkor akár 10 milliárd Ft-ot is kaphatnánk érte. Ez természetesen illegális, teljesen etikátlan és lehetetlen. Értelmetlen is ezt tovább taglalni, hiszen ki is akarna sokat érni ha meghal. Inkább azt vizsgáljuk mennyit érünk élve. Hogy egy szélsőséges példával kezdjem, 2009-ben Christiano Ronaldoért körülbelül 29 milliárd Ft értékű fontot fizetett ki a Real Madrid. Egy korábbi ilyen kifizetésnél valaki megkérdezte az egyik híres angliai sport riportert: "Tényleg megér egy ember ennyi pénzt?" A sport riporter ezt válaszolta: "Mindenki annyit ér amennyit kifizetnek érte." Ez egy nagyon fontos mondat. Más esetekben meg azt látjuk akár ma akár a világ történelem során amikor embereket fillérekért adtak vettek, vagy egyszerűen értéktelennek nyilvánították őket. Például a zsidókat, afroamerikaikat vagy fogyatékosokat végeztek ki, mivel azt gondolták, hogy ők nem érnek semmit.  A példák végletesek de azt láthatjuk, milyen nehéz meghatározni azt mennyit is ér egy ember. Kezdjük egy egyszerűbb feladattal talán. Hogy döntöm el mennyit ér a telefonom? Megkérdezem a tömeget akkor mindenki különböző értékeket mondana, mint ahogy ránk is különböző értékeket tűznek az emberek. Valaki azt mondja nem érsz semmit valakinek meg te vagy a mindene. Hogy döntjük el, hogy akkor melyik az igaz? Menjünk tovább a telefonnal. Ha azt mondanám, hogy eladom ezt a telefont ki mennyit adna érte?, akkor derülne ki igazán az értéke. Sőt egész pontosan akkor amikor valaki kimondja a legmagasabb árat és én azt mondom hogy üzlet van. Akkor látom igazán mennyit ér a telefon amikor megkapom érte a pénzt. Annyit ér amennyit kifizetnek érte. Nem számít az, hogy előtte ki mennyire saccolta az értékét.
            Nézzük most meg mit mond ezzel kapcsolatban a Biblia :
"Ne féljetek, ti sok verébnél értékesebbek vagytok!" (Lukács 12,7)
Ez nem rossz, de még ennél jobban is meg lehet határozni:
"...nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén." (1 Péter 1,18-19)
            Ha igaz a tételünk, hogy mindenki annyit ér amit kifizetnek érte, akkor ez a vers valami csodálatos dolgot mond. Hiszen azt mondja, hogy Jézus Krisztus az Isten fia a saját vérével fizetett értünk.  Nem arannyal, nem ezüstön, hanem a világegyetem legértékesebb dolgán az Ő vérével. És ez nem csak ígérgetés. Ő már ki is fizette ezt . Ezen nem lehet változtatni és ennél nem lehet nagyobbat adni. Tehát mint legmagasabb licit, egyértelműen ez határozza meg az értékünk. Mikor is történt ez? A kereszten. Amikor Jézus meghalt a kereszten, az által megvett minket a bűnnek a hatalmából, és saját gyermekeivé fogadott minket. Miért? Mert ennyire szeret minket. De fontos része most jön. Mit is jelent ez az életünkre nézve?
1. Teljesen mindegy mit mondanak mások. A mások árcédulái és ígérete egyszerűen nincsenek ránk hatással. Ez nagyon felszabadító. Ugyanúgy ahogy pontosan tudom, hogy a telefonom nem 300 Ft-ot ér, hiszen 5000-ért adtam el. A többi ígéret ajánlat nem befolyásolja többé a telefonom értékét. Ha ezrek ordítják a fülembe, hogy értéktelen vagyok még az se változtat azon ami a kereszten megtörtént és kifizetődött.
2. Az ezzel járó felelősség. Hiszen ha drága véren váltattunk meg akkor mi is drágák, értékesek vagyunk. A drága, értékes dolgokra pedig vigyázni kell. De nehogy ezen elbizakodjunk és magunkat másoknál értékesebbnek gondoljuk. Jézus ugyanúgy meghalt a szomszédért is, ugyanúgy kifizette értük az árat. Ő is ugyanolyan értékes Isten szemében mint én. Sem többet sem kevesebbet nem érek mint bárki más. Tehát ez a felismerés a másokhoz való viszonyunkat is megváltoztatja. Hiszen hogyan utálhatom vagy lehetek a kárára annak akit Jézus úgy szeretett, hogy az életet adta érte? Pál ezt mondja csak egypár versel lejjebb:

"Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel, képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, " (1 Péter 1,22)

3. A harmadik következmény hogy nem a magunkéi vagyunk. Hiszen Jézus fizetett értünk, tehát az Övéi vagyunk. A megvett focista sem játszhat másik csapatban. Így mi is csak Jézus csapatában játszhatunk. Tehát az eddig magunkénak hitt élet nem miénk. Ez azt is jelenti, hogy máshogy kell az életünkkel bánni. Hiszen máshogy bánok a saját autómmal meg egy kölcsönkapott nagyon drága autóval. És itt az ige azt mondja, hogy az életünk drága és még csak nem is miénk. Mindenünk amink van Isten tulajdona, és ahhoz méltóan kell azokat használni. Pál egy másik helyen ezt mondja ezzel kapcsolatban:

"Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben."(1 Kor. 6,19-20)

Hajrá !


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése