2011. november 17., csütörtök

Ki is ez a Jézus ? 1.rész : A Megváltó
Jézus a Megváltó

            Azért gondoltam, hogy ezzel az attribútummal kezdek mert azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb. A megváltó az, aki a megváltást elvégzi. Tudom, tudom nem lehet ugyanazzal  a szóval magyarázni, de én most mégis ebből az irányból közelíteném meg a dolgot. A dolog ott kezdődik, hogy bűnösök vagyunk. Nem akarok túl sokat rágódni ezen, a lényeg az, ahogy minden egyes ember megszegte Isten törvényét azaz tett már olyan dolgokat ami neki nem tetszik. Ez által a mi életünk a bűn uralma alatt van és Isten igazságából következően az Ő ítélete alatt is. Ebből van szükségünk megváltásra. Ezt a megváltást mi magunk nem tudjuk elvégezni:
"Hiszen senki sem válthatja meg magát, nem adhat magáért váltságdíjat Istennek. Mert olyan drága az élet váltsága, hogy végképp le kell tennie róla, még ha örökké élne is, és nem látná meg a sírgödröt." (Zsoltárok 49:8-10)
Ha magunkat nem tudjuk megváltani akkor egyértelmű, hogy szükségünk van egy megváltóra. Itt jön a képbe Jézus. Ő önként vállalta ezt a szerepet. Eljött erre a földre, emberi formát vett fel és megfizette a váltságdíjat. Kikhez jött el? Az ellenségeihez, akiket Ő annyira szeretett, hogy meg akarta őket menteni. Jézus nem a keresztény haverjaihoz jött le, hanem minden egyes bűnös, nyomorulthoz mint te és én. Ezt Ő maga mondta:
 "Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket." (Máté 9:13)
Tehát ezeket a bűnösöket mentette meg. Hogyan tette ezt pontosan?
"Eltörölte a követelésével minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára." (Pál levele a Kolosséiakhoz 2,14)
Tehát meghalt a kereszten és ezzel kifizette a tartozásunkat. Pont úgy mintha  ma megbüntetnének 10 milliárd forintra, amit te soha nem tudnál kifizetni és valaki csak úgy kifizetné helyetted. És még csak meg se kérdezne, hogy te akarod-e. De Ő nem pénzel fizetett értünk:
"...nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életmódotokból, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén." (1 Péter 1,18-19)
Tehát Jézus a megváltó, és mivel Ő elvégezte a megváltást nekünk megadta az egyetlen esélyt arra, hogy az ember-Isten kapcsolat rendbe jöhessen, hogy Istennek igaz gyermeki lehessünk. Ne hagyjuk üresen az Ő értünk lenyújtott kezét. Fogadjuk azt el és éljünk az Ő megváltásához méltóan.
A "Ki is ez a Jézus?"sorozat többi része:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése