2011. szeptember 5., hétfő

Szabadság?  
  Sokan a keresztény szó hallatán egy halom szabályra gondolnak. A szabályok kapcsán pedig a szabadság teljes elvesztésére. Majd arra gondolnak: "Hogyan lehetséges az, hogy ezt valaki egyáltalán kibírja, sőt szereti? " Számomra a kereszténység a szabadságot jelenti. Ahol szabad vagyok mindenféle megkötözöttség vagy elvárás alól, és igazán magam lehetek.
  Hogyan lehetséges, hogy ugyanarról a dologról ennyire ellentétes a véleménye lehet az embereknek. És hogyan lehet a szabályból szabadság? Szerencsére nem kell messzire menni a példákért.  Jó-e az , hogy vannak közlekedési szabályok. Igen. Anélkül élet veszélyes lenne a közlekedés. De szabályok működéséhez kell egy nagyon fontos dolog. Az, hogy tudd ki vagy. Ha biciklisként az autósok szabályait követed , vagy fordítva, akkor elég hamar összeomlana a rendszer. Mindenki tudja és elfogadja a szerepét. Még jobb példa a vonat. Két darab vas eléggé behatárolja a lehetőségeit. Viszont ezek segítségével , gyorsan, és kevés energiát használva jut el A-ból B-be. Gondold el mi lenne ha a vonat úgy döntene, hogy ő nyíl egyenesen a mezőn át akarna menni. Nem jutna sokáig. Tehát a szabályok és korlátok lehetnek jók, minket segítőek, ha tisztában vagyunk azzal , hogy mi milyen célra lettünk megalkotva. Egyértelmű, hogy ha a lovasnak azt mondanád, hogy ő neki a vonat közlekedési szabályait kell követnie, csak bukdácsolna a sínek között és értelmetlennek találná. Isten minket olyannak teremtett, hogy szükségünk van egy ilyen sínpárra. Mindenkinek. De van aki lovasnak hiszi magát, és a mezőn akar rohangálni. Lenézően néz vonatokra és nem érti, hogy nem unják meg a síneket.  Aztán egyszer elcsodálkozik, hogy nem igazán halad előre az élete. Ha egy percre is megállna és lenézne, látná, hogy kerekei a sárban forognak. Én élvezem a síneket. Célt és értelmet adnak az életemnek, megóvnak a balesetektől és a fölösleges energia pocsékolástól.
  A sokak által hirdetett szabadság illúzió. Egy hatalmas átverés. "Szabad vagyok ezért ihatok, bulizhatok, cigizhetek, rongálhatok, hazudhatok, gyűlölhetek." és még sorolhatnám a listát. Próbáltál már valaha is nem így élni. Mindezeket nem megtenni. Próbáld meg. Hamar kiderülne, hogy nem szabadságod folytán teszed ezeket, hanem fogságod és megkötözöttséged miatt. Amikor hívő lettem akkor tapasztaltam meg az igazi szabadságot Jézus Krisztus által. Azt hogy szabad és képes vagyok arra, hogy amit nem akarok megtenni, azt nem is teszem meg.

"Az Úr pedig a Lélek; és a hol az Úrnak Lelke, ott a szabadság." (Pál levele a Korintusiakhoz 3:17)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése